Mblock ile RGB Led Kullanımı
Bu dersimizde mblock ile rgb led kullanımı için yazılması gereken rgb mblock kodlarını ve rgb led arduino bağlantısını inceleyeceğiz.
Merhaba sevgili arduinomedia.com takipçileri… mBlock-arduino derslerine hoşgeldiniz. mBlock ve arduino eğitim serisinin bu dersinde mBlock ile rgb led kullanımı için gerekli rgb led arduino bağlantısını ve mblock rgb led kodlarını inceleyeceğiz.
RGB Led Arduino kullanımı için Arduino ile RGB Led Kullanımı başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu dersimizde temel olarak;
- RGB led nedir?
- Arduino RGB led bağlantısı nasıl yapılır?
- RGB Led mblock kodları nasıl yazılır?
sorularının cevapları hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız.
RGB led nedir?
RGB led içerisinde 3 farklı renkte ışık verebilen led çeşididir. RGB ismi red(kırmızı), green(yeşil) ve Blue(mavi) renk isimlerinin kısaltmasından oluşturulmuştur. Bu led çeşidi kırmızı, yeşil ve mavi ana renkleri ve bu renklerin karıştırılmasıyla hemen hemen her rengi verebilmektedir. Led ve modül şeklinde olan RGB ledler satılmaktadır.
Modül olarak satılan RGB led modülleri üzerinde renklerin pinleri harflerle belirtilmiştir. 4 bacaklı led olarak satılan RGB ledlerde ise böyle bir ayırım yapılmamıştır.
Yukarıdaki görselde bağlantı pin renkleri gösterilmiştir. Bu dizilime göre renk pinleri arduino pwm pinleriden birine bağlanması gerekmektedir. Bu sayede renk pinlerine 0-255 arasında değerler göndererek rgb led ile farklı renkleri elde edebileceğiz.
RGB led arduino bağlantısı nasıl yapılır?
Arduino RGB led bağlantısı yapılırken renk pinleri arduino pwm özellikli pinlere bağlanmalıdır. Uzun bacak ise arduino ortak anot rgb led için 5V, ortak katot rgb led için GND pinine bağlanmalıdır. Bağlantıları yaparken ledi korumak için 220 ohm’luk bir direnç kullanılmalıdır.
Bu mblock rgb kullanım örneği için renk pinlerini arduino 9,10 ve 11 numaralı pwm özellikli arduino pinlerine bağladık.
mBlock RGB led kodları…
Örnek 1:
Yukarıdaki rgb mblock kodunu arduinoya yüklediğimizde rgb led sırasıyla ve 1 saniye aralıklarla değişen kırmızı, mavi ve yeşil renklerini verecektir.
Örnek 2: Bu örnekte ise mblock ile 0-255 arasında üreteceğimiz rastgele değerler ile daha farklı renkler elde edeceğiz.
Bu işlem için ilk önce kırmızı,mavi ve yeşil adında 3 değişken oluşturuyoruz.
Sonrasında aşağıdaki mblock rgb led kodlarını hazırlıyoruz.
Kodları incelediğimizde; 0 ile 255 arasında rastgele değerler üreterek değişkenlere aktarıyoruz. Sonrasında rgb ledin bağlı olduğu pwm pinlerine bu renk değişkenlerini yazdırıyoruz.
Yukarıdaki mblock kodunu arduinoya yüklediğinizde 1 saniye aralıklarla sürekli değişen rastgele renkler elde edeceksiniz.
Kodları arduinoya yüklüyoruz…
Yükleme yapmadan önce arduino kart ve port seçimlerini aşağıdaki gibi gerçekleştirdiğinizden emin olmalısınız.
mBlock kodlarını arduinoya yüklemek için en üstteki ‘Arduino Programı’ koduna fare ile sağ tıklayarak açılan menüdene ‘Arduinoya yükle’ seçeneğini tıklayın. Program arduino kipine geçecektir. Açılan ekranın sağ üst bölümündeki ‘Arduinoya Yükle’ butonuna tıklayarak yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
SONUÇ:
Bu dersimizde arduinoya bağlı bir rgb led ile renk elde etmek için gerekli mblock rgb led kodlarını hazırladık. Bir sonraki yazımızda mblock potansiyometre ile rgb led kullanımını inceleyeceğiz.
Konu ile ilgili görüş, öneri ve düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bize ulaştırabilirsiniz.
Yeni yazılardan anında haberdar olmak için arduinomedia facebook hesabını takip etmeyi unutmayın.
https://www.facebook.com/arduinomedia/
Bir sonraki dersimizde 3 adet potansiyometre ile rgb renklerini kontrol edeceğiz.
Henüz yorum yapılmamış.