Arduino Buton ile Led Yakma-Buton Led Uygulaması

Bu dersimizde arduino ile buton led yakma uygulaması için gerekli arduino bağlantı şemasını ve çoklu led yakma arduino kodlarını inceleyeceğiz.
Bir önceki derslerimizde arduino ile led yakma örnekleri yapmıştık.
Arduino ile çoklu led yakma uygulaması
Bu uygulamada ise buton ile led yakma uygulaması yapacağız. Bu işlem için arduino buton bağlantısını inceleyeceğiz. Sonrasında buton değerini arduino ile okuyup, eğer butona basılmış ise led yakma işlemini gerçekleştireceğiz.
Buton ile led yakma uygulamasını mblock programı ile yapmak isterseniz aşağıdaki linke tıklayarak mblock arduino derslerine geçiş yapabilirsiniz.
Mblock ve arduino buton ile led yakma
İlk olarak arduino buton led uygulaması için gerekli arduino bağlantı devre şemasını inceleyelim.
Arduino ile buton bağlantısı nasıl yapılır
Butonlar dijital değerler üretebilen devre elemanlarıdır. Yani buton basıldığında 1, basılmadığında 0 değeri üretir. Bu nedenle arduino dijital pinlerinden birine bağlanmalıdır.

arduino-ile-buton-bağlantısı-nasıl-yapılır
Arduino buton bağlantısı şemadaki gibi yapılmalıdır. Butonu breadboard üzerine yerleştirdikten sonra butonun bir bacağından breadboard üzerindeki 5V hattına bir kablo bağlıyoruz. Butonun diğer bacağına 220 Ω direnç bağlıyoruz. Direncin dışarda kalan ucundan breadboard üzerindeki Gnd hattına, direncin içerde kalan ucundan arduino 3 numaralı dijital pinine bir kablo ile bağlantı yapıyoruz.
Buton ile led yakma arduino bağlantı devresi

arduino-buton-ile-led-yakma-devre-şeması
Buton ile led yakma arduino uygulaması için devreyi yukarıdaki resimdeki gibi hazırlamalıyız.
Led bağlantısnı bir önceki dersimizde incelediğimiz için bağlantıyı resimdeki gibi yapabilirsiniz.
Buton ile led yakma arduino kodları
Aşağıdaki kodları arduino programında hazırlıyoruz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | int led=2; //Ledin bağlı olduğu pin numarasını led adlı değişkene aktardık. int buton=3; //Butonun bağlı olduğu pin numarasını buton adlı değişkene aktardık. void setup() { pinMode(led, OUTPUT); //Ledin bağlı olduğu (2 numaları) pini çıkış pini olarak belirttik. pinMode(buton, INPUT); //Butonun bağlı olduğu (3 numaları) pini giriş pini olarak belirttik. } void loop() { if(digitalRead(buton)==1){ //Buton değeri 1' eşitse.... digitalWrite(led, HIGH); //Led'in bağlı olduğu pine güç verdik }else{ digitalWrite(led, LOW); //Led'in bağlı olduğu pin gücünü kestik } } |
Devreyi oluştururken led arduino 2 numaralı pine, buton ise arduino 3 numaralı pine bağlamıştık. Kodları incelediğimizde digitalRead(buton) komutu ile butonun bağlı olduğu pin değerini okutuyoruz.
Buton değeri basıldığında 1, basılmadığında 0 olarak okunacaktır.
1 2 3 4 5 | if(digitalRead(buton)==1){ //Buton değeri 1' eşitse.... digitalWrite(led, HIGH); //Led'in bağlı olduğu pine güç verdik }else{ digitalWrite(led, LOW); //Led'in bağlı olduğu pin gücünü kestik } |
Yukarıdaki if else komutu ile okunan buton değerinin 1 olması durumunda led’in bağlı olduğu pine HIGH komutu ile elektrik sinyali gönderip ledin yanmasını sağlıyoruz. Butona basılmadığında okunan değer 0 olacağı için else içindeki komut çalışacak ve led’in bağlı olduğu pine LOW komutu ile elektrik sinyalini kesip ledin sönmesini sağlıyoruz. Bu sayede buton kontolü ile yanıp sönen bir led devresi elde etmiş olacağız.
SONUÇ:
Bu derste;
Arduino buton bağlantısı nasıl yapılır?
Buton led kontrolü arduino devresi nasıl hazırlanır?
Buton ile led kontrol arduino kodları nasıl yazılmalıdır?
sorularının cevaplarını detaylı bir şekilde incelemiş olduk.
Konu ile ilgili görüş, öneri ve düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bize ulaştırabilirsiniz.
Yeni yazılardan anında haberdar olmak için arduinomedia facebook hesabını takip etmeyi unutmayın.
https://www.facebook.com/arduinomedia/
Bir sonraki dersimizde arduino iki buton ile iki led kontrolü uygulaması yapacağız.
Aşağıdaki linke tıklayarak derse geçiş yapabilirsiniz.
Hocam öncelikle merhaba benim ardunio ödevimde while veya for döngüsü hakkında bi ödevim var ”Arduino ile kurduğunuz devrede butona tıklayıp basılı tuttuğumuz zaman kaç saniye basılı tutulduğunu hesaplayan bir kod yazınız” hocam ödev tam olarak bu.Bunun hakkında bu kodda neyi değiştirmeliyim?
Millis komutu ile butona basildigi andan elinizi buyondanbcektiginiz anankadar olan süreyi olcebilirsiniz.
hocam merhabalar “Arduino ile millis()fonsiyonu kullanılarak 1. butona basıldığında 1. ledi 10sn yakıp söndüren, 2. butona basıldığında 2. ledi 20sn
yakıp söndüren, 3. butona basıldığında 3. ledi 30sn yakıp söndür” böyle bir ödevimiz var biz 6 arkadaşız cevap bulamadık kodu burada paylaşma ihtimaliniz var mı teşekkürler.
1 led`i iki button ile hem yakıp hem nasıl söndürcez (buttona ilk basıldığında kapalıysa açılcak açıksa sönecek iki button için de geçerli)
Hocam ben butona basılmadında 2.Led yanık 1.Led sönük olacak butona bastığımızda ise 2.led yanmayacak 1.yanacak. Bana bu devrenin kodları gerekiyor yardımcı olabilir misiniz?