Mblock ve arduino ile servo motor kullanımı
mBlock ile arduino programlama eğitim serisinin 5.dersinde, arduinoya bağlı bir servo motoru kontrol etmek için gerekli devre şemasını ve mblock servo motor kontrol kodlarını inceleyeceğiz.
Merhaba sevgili arduinomedia.com takipçileri… mBlock-arduino derslerine hoşgeldiniz. mBlock ve arduino eğitim serisinin 5. dersinde mblock ve ardunio ile servo motoru kontrol etmek için gerekli arduino bağlantı şemasını, gerekli mblock servo motor kontrol kodlarını inceleyeceğiz.
Bu dersimizde temel olarak;
- Servo motor nedir, çeşitleri nelerdir?
- Servo motor arduino bağlantısı nasıl yapılır?
- mBlock servo motor kodları nasıl yazılır?
- mblock ve arduino ile servo motor nasıl kontrol edilir?
sorularının cevapları hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız.
İLGİLİ YAZI: Arduino ile Servo Motor Kullanımı
Servo motorlar arduino projelerinde en çok kullanılan motor çeşitlerinin başında gelmektedir. Servo motorlar genellikle 0 ile 180 derece arasında dönüş yapabilen motorlardır. Ayrıca 360 derece dönebilen çeşitleri de satılmaktadır. Bu ders için piyasadaki en uygun fiyatlı ve 0 ile 180 derece arasında dönüş yapabilen SG90 mini servo modelini kullanacağız.
Servo motor arduino bağlantısı nasıl yapılır?
Servo motorların 3 farklı renkte kablosu bulunmaktadır. Bunlardan kahverengi olan arduino GND pinine, kırmızı olan arduino 5V pinine ve turuncu olanı ise arduino pwm pinlerinden birine bağlanmalıdır. Pwm pinleri arduino dijital pinlerinden yanında ~ işareti olan 3,5,6,9,10,11 numaralı pinlerdir.
mBlock servo motor kodları nasıl yazılır?
Kodları yazmaya başlamadan önce ‘Veri&Blok’ başlığı altındaki ‘Bir Değişken Oluştur’ butonuna basarak pwm adında bir değişken oluşturuyoruz.
Sonrasında aşağıdaki mblock kod yapısını hazırlıyoruz.
Kodları açıklayacak olursak; öncelikle pwm değişkenin değerini 0 yapıp servo motorun bağlı olduğu 5 numaralı arduino pwm pine bu değişken değerini göndererek servo motoru 0 pozisyonuna ayarlıyoruz. Sonrasında sürekli tekrarla bloğu içinde önce pwm değişkeni 180 olana kadar 5’er arttırarak servo motor pinine gönderiyoruz. Burada pwm değişken değeri 180 eşit olacağı için servo motoru geri yönde döndürmek için pwm 0 olana kadar değişken değerini 5’er azaltarak işlem yapıyoruz. İşlemlerin arasında 0,03 sn gibi bir bekleme süresi koyarak motoru biraz yavaşlatıyoruz.
Bu kodlarda servo motorun daha hızlı dönmesi için değişkeni arttırdığımız ya da azalttığımız kodlardaki 5 sayısını arttırabilir, servo motorun daha yavaş dönmesi için değişkeni arttırdığımız ya da azalttığımız kodlardaki 5 sayısını azaltabilirsiniz.
Servo motor mBlock kodlarını arduinoya yüklüyoruz…
mBlock kodlarını arduinoya yüklemek için en üstteki ‘Arduino Programı’ koduna fare ile sağ tıklayarak açılan menüdene ‘Arduinoya yükle’ seçeneğini tıklayın. Program arduino kipine geçecektir. Açılan ekranın sağ üst bölümündeki ‘Arduinoya Yükle’ butonuna tıklayarak yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kodları arduinoya yükleme sırasında ‘Seri kapı bulunamadı’ gibi bir uyarı çıkarsa, üst menüde ‘Bağlan–>Seri Port’ adımlarını izleyerek arduinonun bağlı olduğu port seçimi yapılmalıdır.
SONUÇ:
Bu derste servo motor özelliklerini, servo motorun arduino bağlantısını, mblock servo motor kodlarını inceledik.
Konu ile ilgili görüş, öneri ve düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bize ulaştırabilirsiniz.
Yeni yazılardan anında haberdar olmak için arduinomedia facebook hesabını takip etmeyi unutmayın.
https://www.facebook.com/arduinomedia/
Bir sonraki derste potansiyometre kullanarak servo motor kontrol etmeyi öğreneceğiz. Aşağıdaki linke tıklayarak bu derse geçiş yapabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.