Mblock ve arduino ile buzzer kullanımı
Bu dersimizde arduino ile buzzer kullanımı için gerekli arduino buzzer devre şemasını ve yazılacak mblock kodlarını inceleyeceğiz.
Merhaba sevgili arduinomedia.com takipçileri… mBlock-arduino derslerine hoşgeldiniz. mBlock ve arduino eğitim serisinin 7. dersinde ardunioya bağlı biz buzzerdan ses çıkartmak için gerekli buzzer arduino bağlantısı devre şemasını, arduino ile buzzer kullanımı için gerekli mblock kodlarını ve buzzer çeşitlerini inceleyeceğiz..
Bu dersimizde temel olarak;
- Buzzer nedir, buzzer çeşitleri nelerdir?
- Buzzer arduinoya nasıl bağlanır?
- mblock buzzer kodları nasıl yazılır?
sorularının cevapları hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız.
Buzzer nedir? Buzzer çeşitleri nelerdir?
Buzzer arduino projelerinde uyarı sesleri çıkarma veya müzik notalarını çaldırmak için kullanılan mini hoparlördür. Aktif ve pasif buzzer olmak üzere çeşitleri vardır. Pasif buzzerlar sadece tek bir tonda ses verirler. Aktif buzzerla ise istenilen notaya göre ses verebilmektedirler. Bu özelliği sayesinde hazırladığınız koda göre notaları kullanarak çeşitli müzikleri çaldırmak için kullanılırlar.
Buzzer arduino bağlantısı nasıl yapılır?
Buzzer arduino bağlantısı led bağlantısına benzemektedir. Buzzerlarda aynen ledlerde olduğu gibi uzun bacak +, kısa bacak – pinidir. Buzzer – (negatif) pini ile 100 Ω bir direnç ile arduino Gnd pinine, 4 (pozitif) pini arduino dijital pinlerinden birine bağlanmalıdır. Bu örnek için arduino 2 numaralı dijital pinini kullanacağız.
Arduino buzzer kullanımı mBlock kodları…
Bu örnek buzzer için belirli süre aralıklarla ses verecek şekilde mBlcok kodları hazırlayacağız.
Bu mblcok kodu ile buzzer bağlı 2 numaralı arduino dijital pinine yarım saniye aralıklarla sinyal göndererek buzzerdan ses çıkmasını sağlıyoruz.
Eğer kullandığımız buzzer çeşidi aktif buzzer ise aşağıdaki kodu kullanarak istediğimiz notayı istediğimiz süre ile çaldırabiliriz.
Burada bilmemiz gereken ise Türk müziğinde nota isimleri do,re,mi şeklinde iken avrupa’da A,B,C şeklindedir. Notaların karşılıkları aşağıdaki tablodaki gibi olmalıdır.
Bu işlem için aşağıdaki mBlock kodlarını oluşturuyoruz.
Bu kod ile buzzerdan Do,Re,Mi,Fa,Sol,La,Si notalarını sırasıyla duymuş olduk.
SONUÇ:
Sonuç olarak buzzerların aktif buzzer ve pasif buzzer olmak üzere çeşitleri olduğunu, buzzer arduino bağlantısının nasıl yapıldığını, pasif buzzer ile sadece uyarı sesi, aktif buzzer ile istediğimiz nota seslerini alabileceğimizi ve bu işlemler için gerekli mblock kodlarını inceledik.
Konu ile ilgili görüş, öneri ve düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bize ulaştırabilirsiniz.
Yeni yazılardan anında haberdar olmak için arduinomedia facebook hesabını takip etmeyi unutmayın.
https://www.facebook.com/arduinomedia/
Bir sonraki dersimizde arduino ile butona basıldığında ses çıkaran buzzer için gerekli işlemleri ve mblock kodlarını inceleyeceğiz.
Bir sonraki dersimize geçiş yapmak için tıklayın…
#Ders 3- mBlcok ve arduino buton ile buzzer kontrolü nasıl yapılır?
Henüz yorum yapılmamış.