Arduino ile Bluetooth Konfigürasyon Ayarları-Bluetooth AT Komutları
Bu yazımızda arduino ile bluetooth kullanımını ve bluetooth konfidürasyon ayarlarının nasıl yapıldığını, bluetooth AT komutlarını inceleyeceğiz.

Bu yazımızda arduino ile bluetooth kullanımını ve bluetooth konfigürasyon ayarlarının nasıl yapıldığını, bluetooth AT komutlarını inceleyeceğiz.
Bluetooth modülleri arduino ile uzaktan kontrol gerektiren projelerin en çok kullanılan modüllerinden birisidir.
Bu yazıda şu soruların cevaplarını vermiş olacağız…
- Arduino bluetooth çeşitleri nelerdir?
- HC-05 ile HC-06 bluetooth modülü arasındaki farklar nelerdir?
- HC-05 bluetooth modülü konfigürasyon ayarları nasıl yapılır?
- HC-05 AT komutları nelerdir?
- HC- master (verici) mod ayarları nasıl yapılır?
Arduino bluetooth çeşitleri nelerdir?
Arduino projelerinde uzaktan kontrol gerektiği durumlarda bluetooth modülü ilk aklınıza gelen modül olacaktır. Zira arduino ile bağlantısı ve arduino ile kodlaması oldukça kolaydır. Ayrıca app inventor ile cep telefonu veya tablet için uygulama geliştirebilir, geliştirdiğiniz uygulama ile bluetooth ile arduino projenizi yönetebilirsiniz.
Bluetooth 2.0 versiyonunu destekleyen HC05 veya HC06 bluetooth modülleri android mobil işletim sistemi tarafından kullanılabilirken, 3.0 versiyonunu destekleyen i-OS işletim sistemi tarafından kullanılamaz. Eğer i-OS işletim sistemi yüklü bir tablet veya telefon ile kulanmak istersiyorsanız 3.0 versiyonunu destekleyen HM-10 bluetooth modülünü satın almanız gerekmektedir.
HC-05 ile HC-06 bluetooth modülü arasındaki farklar nelerdir?
Piyasada en çok satılan iki bluetooth modülü HC-05 ve HC-06 bluetooth modülleridir. Bu iki bluetooth çeşidinin kullanımı aynı olsa da bazı farklılıklar bulunmaktadır. HC-06 bluetooth modülü 4 pinli, HC-05 ise 6 pinlidir. Ayrıca HC-06 bluetooth modülü sadece alıcı modül olarak kullanılabilmektedir. HC-05 ise hem alıcı hem de verici olarak kullanılabilmektedir. Projenizde iki bluetooth ile iki arduino arasında veri aktarımı yapacaksanız kullanacağınız bluetooth modüllerinden birisi mutlaka HC-05 olmalıdır.
HC-05 bluetooth modülü konfigürasyon ayarları nasıl yapılır?
Bluetooth modülleri fabrika ayarları standart olarak bluetooth ismi modül adı, bluetooth şifresi 1234 olarak belirlenmiş olarak satılır. Ayrıca HC-05 modülleri için standart olarak alıcı mod(slave) olarak gelecektir. Bu durumda arduino ile HC-05 bluetooth modülünün konfigürasyon ayarları yapılmalıdır.
Bluetooth modülü konfigürasyon ayarları için öncelikle modülün arduino ile HC-05 bağlantısını yapmalıyız. Aşağıdaki şemayı inceleyerek bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz.

arduino-hc-05-bluetooth-bağlantı-şeması

bluetooth-arduino-bağlantı-pin-tablosu
Arduino HC-05 bağlantısını yaptıktan sonra aşağıdaki kodları arduinoya yükleyin.

arduino-hc05-ayar-kodları
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 | #include <SoftwareSerial.h> SoftwareSerial BTSerial(10, 11); // TX | RX int STATE=9; // STATE pin arduino bağlantısı void setup() { pinMode(9, OUTPUT); // STATE pini çıkış pini olarak atandı digitalWrite(STATE, HIGH); // STATE pine güç verdik Serial.begin(9600); Serial.println("Konfigürasyon Modu Açık:"); BTSerial.begin(38400); } void loop() { if (BTSerial.available()) Serial.write(BTSerial.read()); if (Serial.available()) BTSerial.write(Serial.read()); } |
Kodları inclediğimizde bluetooth TX ve RX pinini arduinoda istediğimiz dijital pinleri ile kullanabilmek için #include <SoftwareSerial.h> kodu ile kütüphaneyi ekliyoruz. Sonra SoftwareSerial BTSerial(10, 11); kodu ile bir BTSerial isminde bluetooth nesnesi oluşturuyoruz.
Kodları yükledikten sonra bluetooth modülünü ayar moduna geçirmek için, arduinonun usb bağlantısını çıkarıyoruz. Bluetooth üzerindeki küçük butona basılı tutarak usb bağlantısını tekrar bilgisayarımıza takıyoruz. Eğer HC-05 üzerindeki kırmızı ışık 2-3 saniyede bir yanıp sönmeye başladıysa ayar moduna geçilmiş demektir.
Şimdi bluetooth AT komutlarını kullanarak gerekli ayarları yapabiliriz.
Öncelikle arduino programının sağ üst köşesindeki büyüteçe basarak veya klavyeden CTRL+Shift+M tuşlarına basarak Seri Port Ekranını açıyoruz. Sonra aşağıdaki görseldeki gibi gerekli seçimleri yapıyoruz.

arduino-bluetooth-at-komutları
Seçimlerin aktif olması için seri port ekranını kapatık tekrar açalım.
Şimdi en üstteki alana AT komutlarını yazarak gerekli bilgileri öğrenebilir veya değiştirebiliriz.
HC-05 AT komutları nelerdir?
Bluetooth ayarlarını öğrenmek veya değiştirmek için AT komutlarını bilmemiz gerekmektedir. Bluetooth AT komutları ve görevleri aşağıda belirtilmiştir.
- AT+NAME?: Bu komut ile modülün diğer cihazlarda görünen adını görüntüleyebiliriz. Standart olarak HC-05 gelecektir.
- AT+NAME=yeni_isim : Bu komut ile modülün ismini değiştirebiliyoruz. yeni_isim yazan yere istediğiniz bir isim belirleyebilirsiniz. Türkçe karakterler kullanmayınız.
- AT+PSWD?: Bu komut ile modülün şifresini görüntüleyebiliriz. Standart şifre 1234 olarak belirlenmiştir.
- AT+PSWD=yeni_şifre :Bu komut ile modülün şifresini değiştirebiliyoruz. yeni_şifre yazan yere istediğiniz bir şifre belirleyebilirsiniz. Türkçe karakterler kullanmayınız.
- AT+ROLE? : Bu komut ile modülün kullanıldığı modu görüntüleyebiliriz. Slave:0, Master:1 , ve Loop-Slave:2 olarak gelecektir. Fabrika ayarı olarak 0 yani slave mod değeri ekrana yazılacaktır.
- AT+ROLE=1: Bu komut ile bluetooth modülün rol modunu değiştirebilirsiniz.
- AT+VERSION? : Bluetooth versiyonunu öğreniyoruz.
- AT+ORGL: Bu komut ile modülü fabrika ayarlarına alır ve tüm ayarları resetler. Bluetooth modül şifresini unuttuğunuzda kullanabilirsiniz.
- AT+ADDR? :Bu komut ile bluetooth modülün adresini öğreniyoruz.
- AT+UART? :Bu komut ile bluetooth modülün baunt rate ayarını görüntüleyebiliriz.
- AT+UART=9600,0,0 :Bu komut ile bluetooth modülün baunt rate ayarını değiştirebiliriz.
HC-05 bluetooth master (verici) mod ayarları nasıl yapılır?
HC-05 bluetooth modülünü verici olarak kullanabileceğimizi bu sayede iki arduino arasında bluetooth ile veri aktarımı yapabileceğimizi belirtmiştik. Bu işlem için kullanacağımız HC-05 bluetooth modüllerinden birini verici yani master modunda kullanmamız gerekmektedir. Bu işlem için yukarıdaki AT komutlarından AT+ROLE=1 komutunu uygulamamız gerekmektedir.
Bu işlemden sonra master modundaki bluetooth cihazı ilk bulduğu slave moddaki bluetooth cihazına otomatik olarak bağlanacaktır. Bu işlemin detaylarını iki arduino arasında bluetooth ile veri aktarımı başlıklı yazımızda detaylı inceleyeceğiz.
Konu ile ilgili görüş, öneri ve düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bize ulaştırabilirsiniz.
Yeni yazılardan anında haberdar olmak için arduinomedia facebook hesabını takip etmeyi unutmayın.
Henüz yorum yapılmamış.